Web Analytics Made Easy - Statcounter

پدر یکی از جانباختگان سانحه هواپیمای اوکراینی گفت: ما قشقایی عشایر زاده هستیم، زمان‌هایی که به کوه و شکار می‌رفتیم امکان داشت یک فشنگ به اشتباه از تفنگ شلیک شود، بعضی اشتباهات انسانی است و جلو آن را نمی‌توان گرفت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی شیرازه؛ یک فروند هواپیمای بوئینگ ۸۰۰-۷۳۷ متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال با علامت ثبت VR-PSR که با شماره پرواز ۷۵۲ در ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه روز چهارشنبه ۱۸ دی ماه از فرودگاه امام خمینی (ره) به مقصد کی‌یف پرواز خود را آغاز کرد که پس از قطع ارتباط با بخش کنترل ترافیک، در ساعت ۶ و ۱۸ دقیقه در حوالی صبا شهر از توابع استان تهران سقوط کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این هواپیما دارای ۱۶۷ مسافر و ۹ نفر خدمه پروازی بود. بیش از ۳۱ دانش‌آموخته دانشگاه‌ های مختلف کشور ازجمله صنعتی شریف، امیرکبیر، ‌ علم و صنعت و خواجه نصیرالدین طوسی در این حادثه جان خود را از دست دادند. صبح روز شنبه ۲۱ دی ماه ستاد کل نیروهای مسلح ایران تایید کرد که بر اثر بروز خطای انسانی و غیرعمد، هواپیمای خطوط هوایی اوکراین مورد اصابت قرار گرفته است؛ این ستاد اطمینان خاطر داد با پیگیری انجام شده اصلاحات اساسی در فرآیندهای عملیاتی در سطح نیروهای مسلح، امکان تکرار این گونه خطاها را غیر ممکن ساخته و بلافاصله مقصر آن را به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی کند تا با خطاهای صورت گرفته برخورد قانونی صورت گیرد.   پس از آن رییس جمهوری ضمن ابراز تاسف از خطای انسانی رخ داده که منجر به سقوط هواپیمای اوکراینی شد، در بیانیه‌ای اعلام داشت: مسببان این اشتباه نابخشودنی مورد پیگرد قانونی قرار گرفته و نتایج به استحضار ملت شریف ایران و خانواده‌های قربانیان برسد.   همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی در پی اطلاع از نتایج تحقیقات ستاد کل نیروهای مسلح درباره سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی، در پیامی با ابراز همدردی عمیق و مجدد با خانواده‌های داغدار، ستاد کل نیروهای مسلح را مأمور پیگیری کوتاهی‌ها یا تقصیرهای احتمالی در این حادثه و مراقبت برای تکرار نشدن چنین سانحه‌ای کردند.   به دنبال انتشار این بیانیه و توضیحات فرمانده هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این خصوص و پذیرفتن مسوولیت این اشتباه جمعی از دانشجویان به یاد جان باختگان این حادثه با حضور محل دانشگاه های خود در شهرهای مختلف شمع روشن کردند و خواستار برخورد قاطع با مسببان شدند.    با گذشت چندروز از حادثه سقوط بوئینگ 737 خطوط هواپیمایی اوکراین هنوز بحث بر سر چگونگی این ماجرا داغ است و از سوی دیگر اجساد سرنشینان هواپیما در پزشکی قانونی در صف انجام آزمایش ژنتیک و تعیین هویت است تا به خانواده هایشان تحویل شود. طی این مدت مردم در شهرهای مختلف با حضور در دانشگاه‌ها و خیابان‌ها به یاد جان‌باختگان سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی شمع روشن کرده و با خانواده آنها ابراز همدردی کرده اند.

   غنیمت اژدری؛ دختر ایل غنیمت اژدری فعال محیط زیست و دانشجوی مقطع دکترای محیط زیست، اصالتاً از ایل قشقایی و متولد شیراز، که در دانشگاه‌ کانادا مشغول به تحصیل شده بود. وی همچنین از خبرنگاران حوزه محیط‌ زیست و از فعالان این حوزه بود. اژدری سالها برای حقوق ایلات و عشایر در مناطق مختلف تلاش می کرد.   غنیمت اژدری یکی از مسافران پرواز اوکراین بود که متاسفانه در روز چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ بر سقوط جان خود را از دست داد.   او برای پروژه ها و انجام تحقیقات درباره حفاظت از تنوع زیستی کشورش به ایران زیاد سفر می کرد. او در پرونده آشوراده همراه سازمان‌های مردم‌ نهاد و در کنفرانس‌ های بین‌المللی نماینده‌ای از سازمان‌های مردم‌ نهاد ایران بود. غنیمت خودش قشقایی بود و بارها با لباس و ظاهر مختص ایل قشقایی در مجامع و مراسم شرکت می کرد. خانواده اش در شیراز زندگی میکنند و برای دیدنشان به ایران سفر کرده بود.   دانشجوی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران از جان باختن دو نفر از دانش‌آموختگان این دانشگاه در سقوط هواپیمای اوکراینی که چهارشنبه ۱۸ دی ماه دقایقی پس از پرواز سقوط کرد خبر داد.
روابط عمومی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اعلام کرد: متاسفانه باخبر شدیم دونفر از دانشجویان سال‌های نه چندان دور پردیس کشاورزی و منابع طبیعی زنده یاد فرید آراسته دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد گروه مهندسی باغبانی و زنده یاد غنیمت اژدری دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد گروه مهندسی مرتع و آبخیزداری که در مقطع دکتری در دانشگاه های کانادا مشغول به تحصیل بودند در میان جانباختگان سانحه هوایی بوئینگ ۷۳۷ هواپیمایی اوکراین بودند.   غیرت قشقایی ها به دنبال این اتفاق ناگوار روز گذشته استاندار فارس به همراه مدیران استان با خانواده غنیمت اژدری از شهدای سانحه هوایی هواپیمای مسافربری اوکراین دیدار کرد. رحیمی استاندار فارس در این دیدار گفت: مقام این جانباختگان، مقام شهدا هست چرا که در راه علم آموزی جان خود را از دست دادند. وی افزود: فرزندان شما نخبگان یک ملت بودند و دل همه ملت ایران با این حادثه تلخ به درد آمده است. محمد رضا اژدری پدر غنیمت اژدری هم در این دیدار با تشکر از ابراز همدردی و حضور استاندار و جمعی از مسؤلان استان گفت: به هر حال اشتبا‌هی رخ داده است و هیچ گونه عمدی هم نبوده است و ما این اشتباه‌ را می بخشیم و نادیده می‌گیریم و از حضور شما تشکر می‌کنیم.  
وی افزود: ما قشقایی عشایر زاده هستیم، زمان‌هایی که به کوه و شکار می‌رفتیم امکان داشت یک فشنگ به اشتباه از تفنگ شلیک شود، بعضی اشتباهات انسانی است و جلو آن را نمی‌توان گرفت. محمد رضا اژدری بیان کرد: حضور شما نشانه همدردی ما هست و باعث آرامش ما شد.   درد و رنج ها و مصیبت ها در طول تاریخ با زندگی عشایری گره خورده است، آن ها حادثه ها را به جان می خریدند و این سختی ها از عشایر مردمانی با غیرت، شکور در برابر مصیبت ها و قوی ساخت.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۹۱۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!

تین نیوز نوید حداد :

مهماندار زن سابق اکنون رئیس هواپیمایی ژاپن است. هواپیمایی ژاپن پس از ورشکستگی در سال 2010 در حال پوست اندازی و رشد است.

به گزارش تین نین نیوز به نقل از بی بی سی، انتخاب میتسوکو توتوری (Mitsuko Tottori) به عنوان رئیس خطوط هوایی ژاپن در ژانویه سال جاری موجی از شوک را در میان شرکت های بزرگ ژاپن ایجاد کرد. خانم توتوری نه تنها اولین رئیس زن شرکت هواپیمایی ژاپن (Japan airlines) بود، بلکه کار خود را به عنوان یکی از خدمه کابین (cabin crew) آغاز کرده بود. 

بعد از انتصاب به عنوان رئیس، یک وب سایت حتی او را با عنوان " مولکول جهش یافته " یا " جهش یافته " توصیف کرد، اشاره به آنکه توتوری در سیستم هوایی ژاپن (JAS) - یک شرکت هواپیمایی بسیار کوچکتر که Japan Airlines دو دهه پیش آن را خریداری کرد - کار کرده بود. 

به طور خلاصه، او از جمع تجار نابغه نبود که به طور معمول به جایگاه بالاتر در شغل خود نایل می شوند. لازم به ذکر است که از میان 10 مردی که این پست مدیریتی را تصاحب کرده بودند هفت نفر آنها فارغ التحصیل دانشگاه های برتر ژاپن بودند، در حالیکه خانم توتوری فارغ التحصیل یک کالج با اعتبار پایین است.

با انتصاب خانم توتوری، هواپیمایی ژاپن در میان کمتر از یک درصد شرکت های برتر ژاپن به رهبری زنان پیوسته است. رئیس فعلی این شرکت هواپیمایی در گفتگو با خبرنگار بی بی سی گفت: من خودم را به عنوان اولین زن یا مهماندار سابق هواپیما نمی بینم، بلکه می خواهم به عنوان یک فرد عمل کنم، بنابراین انتظار نداشتم که این همه توجه را جلب کنم.

لازم به ذکر است که انتصاب توتوری تنها دو هفته پس از آن صورت گرفت که مهمانداران شرکت هواپیمایی ژاپن برای تخلیه موفقیت آمیز مسافران از هواپیمای ایرباس A350 که هنگام فرود با یک هواپیمای گارد ساحلی برخورد کرده بود، مورد ستایش قرار گرفتند. هواپیمای پرواز شماره 516 خطوط هوایی ژاپن پس از برخورد در باند فرودگاه هاندا توکیو به آتش کشیده شد. 

در این سانحه، پنج نفر از 6 خدمه هواپیمای گارد ساحلی کشته و کاپیتان نیز زخمی شدند. با این حال در عرض چند دقیقه پس از برخورد، تمامی 379 نفر از ایرباس A350-900  با خیال راحت فرار کرده بود. آموزش دقیق مهمانداران در فراری دادن مسافران به طور ناگهانی در کانون توجه قرار گرفت.

به عنوان یک مهماندار سابق، خانم توتوری اهمیت ایمنی حمل و نقل هوایی را در وهله اول آموخت. چهار ماه پس از اینکه او در سال 1985 مهماندار هواپیما شد، خطوط هوایی ژاپن مرگبارترین حادثه هواپیمایی تاریخ حمل و نقل هوایی را در کوه اوسوتاکا تجربه کرد که 520 نفر را به کام مرگ فرستاد. 

توتوری ضمن اشاره به این سانحه مرگبار هوایی گفت که به هر یک از کارکنان JAL فرصتی داده می شود تا از کوه اوسوتاکا بالا بروند و با کسانی که حادثه را به یاد دارند صحبت کنند. همچنین بقایای هواپیما را در مرکز ارتقاء ایمنی خود به نمایش گذاشته می شوند تا به جای خواندن در مورد آن در یک کتاب، کارکنان هواپیمایی  ژاپن با چشمان خودشان نگاه کنند و با پوست خودشان احساس کنند تا در مورد حادثه یاد بگیرند.

انتصاب توتوری به عنوان یک مقام ارشد در حالی به عنوان یک شگفتی قلمداد شد که شرکت هواپیمایی ژاپن از زمان ورشکستگی در سال 2010 به سرعت تغییر کرده است و به لطف حمایت مالی عمده دولت موفق به ادامه پرواز شده و کسب و کار با هیئت مدیره جدید بازسازی شده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • سقوط هواپیمای سبک ۲ کشته بر جای گذاشت
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می‌سازد
  • (ویدئو) فیلمی متفاوت از اف۱۴ تامکت
  • آمریکا "هواپیمای روز قیامت" جدید می سازد
  • تایوان: ۲۲ هواپیمای چینی حریم ما را نقض کردند
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • قتلگاه نیروهای آمریکایی در تهران کجا بود؟
  • از توقیف خودرو ۱۷ میلیارد ریالی قاچاق تا دستگیری عامل آتش سوزی عمدی منزل در فارس
  • قتل تکان‌دهنده مادر و پسر جوان با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش